Feltöltés dátuma: 2025. március 30.
Sziasztok!
Durva kimondani, de már majdnem fél éve költöztem Japánba, és ez alatt ezer dolog mellet természetesen abba is sikerült belekóstolnom, hogy hogyan zajlik az italozás errefelé. És a belekóstolnit itt nem is kell képletesen érteni, mert úgy zajlik az ivás, hogy esznek. Folyamatosan jönnek az újabb fogások, és mindenki mindenből csipeget egy keveset, de így az este végére tele zabálod magad. Közben természetesen fogy az ital is, főleg sör és szaké. A szaké igen alattomos ital, gyengének érződik, itatja magát és folyton újratöltődik a pohár. 🍶 A japán szokások szerint mindig másnak kell megtöltenie a poharad, hogy kontrollálva legyen a fogyasztásod, ami a gyakorlatban "feneketlen" poharat eredményez. 🤷
Az este menete is nagyon japános, több helyszínen is zajlik, de nem ám csak úgy van, hogy egyik kocsmából átmegyünk a másikba... Az első helyen van az "első party", hivatalos köszöntővel megnyitják, fogyasztanak, majd a party végén rituálisan, körben állva egy nagy tapssal, "yo" felkiáltással lezárják az első partyt, ez az ippon-jime. Ez után átmennek egy másik helyre, ahol megkezdődik a "második party" szintén rituális nyitó- és záróceremóniával. Az este hivatalos részének általában itt vége van, de a keményebbek még mehetnek tovább harmadik, negyedik partyra is. A végső lezárást egy 3 × (3 × 3 + 1)-es tapsszekvenciával lehet megadni, ez a sanbon-jime. És mivel még nem repedt szét a gyomruk, hazafele menet azért be szoktak ugrani egy rámenre, biztos, ami biztos, ami itt a buli utáni trash kajának számít, mint otthon a blahás gyros. 😅
Itt a munkahelyi "csapatépítő" ivásra nem mondhatsz nemet, lényegében az is a munkád része, menjél el szépen, és szocializálódj, növeld a munkahelyi morált, ezzel is a produktivitás oltárán áldozol! Így több alkalommal is voltam már iszogatni a kollégáimmal, (természetesen nagy duzzogva), és mindig fotózgattam, videózgattam, de egy teljes videót egyik esemény sem adott ki, mert a videózás helyett inkább az ízekre koncentráltam. Vagy lehet, csak mert hamar beba.... kkhhhm.... neeem dehogy, nem szoktam én olyat... 🙈 Minden esetre most itt, egy csokorban mutatnám be ezeken az eseményeken gyűjtött élményeim.
Az első, kultúrsokknak abszolút beillő, de azért nem traumatizáló ilyen eseményemre november elején került sor. A japánok szeretnek ürügyet keríteni az ivásra, ezen az alkalmon a főnököm előléptetését ünnepeltük, és három másik kollégámmal egyetemben az én welcome partymat is tartottuk. Az "első partyra" egy tradicionális izakayában került sor, ami lényegében a japán kocsma, igazából étterem. Itt az történik, amit korábban felvázoltam, jönnek a hamik, és közben fogy az itóka. Ettünk sashimi-t, ami mindenféle nyers hal, az egyik fajta kifejezetten ízlett, ami engem tekintve nagy szó. A következő fogás egy nabe étel volt. A nabe a japán típusú "hot pot", kihozzák nyersen a hozzávalókat, és magadnak főzöd meg az asztalnál. A videóban a seri nabe látható, ami egy Sendai környéki specialitás, ősszel kifejezetten népszerű, fő összetevője a seri, egy japán vízi zöldség (hasonló a vízi tormához vagy a petrezselyemhez). Ez a nabe csirkehússal, gombákkal és egy könnyű dashi alaplével készült. Ez is kifejezetten ízlett, gombástól, mindenestül, ami engem tekintve nagy szó. 😁 Volt még a menün dashimaki tamago tojástekercs és persze szaké. A "második party" egy nomihodai-ban volt, ami a japán "all you can drink" kocsma (értsd: étterem). Beülsz, van egy időkorlát, és azalatt annyi sört döntesz magadba, amennyit nem szégyellsz. 😉 Itt a legfurább dolog az ume suisho volt, ami cápaporc japán szilvalekvárban és ecetben tálalva, szintén sendai specialitás. Hát, ez már nem igazán lett a kedvencem... 🤣 Azt mondták a japánok, hogy itt a textúrákat kell élvezni... Ezt meghagytam nekik. A "harmadik party" keresése fagyievésbe és játékautomatázásba torkollt.
A következő neves esemény az újévköszöntő volt, amire általában január első hetében kerül sor, de sokak elfoglaltsága miatt mi idén január végén ejtettük meg. Ez a karácsonyi hazaruccanásom után volt, így megitattam velük azt a pálinkát, amivel Kínában majdnem fennakadtam a vámon. Nézzétek, hogyan isszák a japánok a törkölyt! 🫠
Nem sokkal később egy újabb jeles eseményhez értünk, ugyanis én is beléptem az XXX clubba. 🤣 Már nem úgy, hanem, hogy már 3-assal kezdődik életkorom... 😏 De az este igazi fényét az adta meg, hogy most már Évivel is megkóstoltathattam a japán csodákat, ugyanis ez volt Évi welcome party-ja is egyben. Ez nem "hivatalos" munkahelyi ivás volt, ide csak a közelebbi munkatársaimmal mentünk. Olyan kemények voltunk, hogy már 0. partyval kezdtünk, amit a Seizeriya nevű "olasz" helyen szoktak megejteni a japán fiatalok, leginkább azért, mert 1000 jenért kapsz 1,5 liter – egész jó – bort... De a hangsúly persze nem az egész jón van. 😁 Itt lehet enni szintén egész jónak mondható olasz kajára emlékeztető dolgokat, de ettem itt escargot is (az a zöld cucc), ami csiga, és inkább nem is beszélnék róla, mert traumatizált. 🐌
Az első party egy nagyon fancy izakayában volt, ahol megkóstoltuk a híres mérgező fugu halat. Ez a gömbhal, amiről azt kell tudni, hogy tetrodotoxint tartalmaz, ami egy rendkívül erős idegméreg. Többször próbálták már betiltani a fogyasztását a sok haláleset miatt, sikertelenül. Ezért jelenleg nagyon szigorú szabályozás van rá, hogy csak több év tanulás után, egy nehéz vizsgát teljesítő séf készítheti el, és csak licenszelt étteremben lehet felszolgálni. Külön érdekesség, hogy törvény tiltja, hogy fugu halat szolgáljanak fel a császárnak, még mesterszakács sem, ezzel elkerülve a mérgezése kockázatát. Megkóstoltuk és meglepően finom volt, konkrétan, mint egy szaftos rántott csirke. És még túl is éltük. 😱 Természetesen a szakéból itt sem volt hiány. A második partyn már olyan dolgokat fogyasztottunk, amit le se lehet írni igazán. Volt valami szójaszószban áztatott párolt retek, meg itattak velem valami szójaszószleveses vodkát. Bruh. 🤢 A harmadik party egy spontán lakásavató házibulikába torkollt. Fagyival. 🍨
Így ettük Évikével a fugu halat:
Volt még egy emlékezetes izakayázásunk az egyetemi szemeszterzáró eseményen, ahová Évit is meghívtuk. Ezen a ponton azt gondoltam, hogy már egész sokat láttam Japánból, és az eledeleikből, de azt hiszem bizton mondhatom, hogy ez az alkalom volt a csúcs és remélem az is marad. Ettünk tintahalat, csigát, kagylót, nyers halat, picike rántott halat gerincestől, ikrástól, nyers tojásos nyers lóhúst (Évinek itt volt elég...), mindent. És még valami tengeri ananászt is, amiről a Google is csak annyit tud, hogy valami tengeri élőlény, és még a Japánok is azt mondják rá, hogy na ez durva cucc. És igazuk is van ebben. Az este a harmadik partyig tartott, ahol osztrigát és fagyit ettünk... 🤣 Íme a menü:
KÜLDJETEK KENYERET!!!! 😭😭😭